Tilápie recept

Tilápie na slanině

500 g filetů tilápie, 50 g slaniny nebo prorostlého uzeného masa, citronová šťáva, hladká mouka, půl lžičky pepře, půl lžičky tymiánu, půl lžičky mletého nového koření, olej, sůl.
Filety tilápie zakápneme citronovou šťávou a necháme odležet. Odleželé opatrně protkneme špalíčky z poloviny slaniny, okořeníme, osolíme a poprášíme moukou. Opékáme zvolna na oleji. Upečené porce tilápie vyjmeme, slijeme tuk a do šťávy vložíme pokrájený zbytek slaniny. Necháme rozpustit, zaprášíme moukou, mírně podlijeme vodou a povaříme. Omáčku přelijeme přes filé. Podáváme s brambory nebo rýží.

Tilápie se zelím

500 g tilápie, 400 g kysaného zelí, 3 lžíce rajského protlaku, 1 menší cibule, 1 bílý jogurt nebo 2 dcl domácího jogurtu, lžíce oleje, sladká paprika, pepř, sůl.
Filety tilápie pokrájíme na menší kousky a posypeme mletou paprikou. Cibuli pokrájíme, osmažíme dozlatova, přidáme pokrájené zelí, rajský protlak, podlijeme trochou vodou a podusíme. Po 20 minutách položíme navrch kousky tilápie, přisolíme a společně na mírném ohni (nebo v troubě) dodusíme bez míchání. Nakonec zalijeme bílým jogurtem a opepříme a necháme ještě prohřát nebo zapéct v troubě. Podáváme svařenými brambory, s chlebem nebo s celozrnným pečivem.

Rybí kari z tilápie

500 g tilápie, 2 lžíce kokosové moučky, 1 cibule, 3 lístky máty peprné, lžíce sekané petrželky, menší citron, 1/2 lžičky hořčičného semínka, lžička kurkumy, pálivá paprika podle chuti, sůl, olej
Filé tilápie nakrájíme na kostičky, osolíme a zakapeme šťávou z půlky citronu. Na oleji osmahneme hořčičné semínko, a když začne praskat, přidáme cibuli a kokosovou moučku. Vložíme rybu, okořeníme, zalijeme zbytkem citronové šťávy, osolíme a na mírném ohni dusíme doměkka. Podáváme s dušenou rýží nebo s kuskusem.

Tilápie po Olomoucku

500 g tilápie, 200 g olomouckých tvarůžků, 5 – 6 rajských jablíček, 1 cibule, sůl, kmín, 50 g másla
Na pekáči rozpustíme máslo, na něj dáme na plátky pokrájená rajčata a cibuli, na ty rozložíme porce tilápie, velmi mírně je osolíme a bohatě pokmínujeme, posypeme nadrobno nakrájenými tvarůžky a pečeme ve středně teplé troubě. Je-li potřeba, lehce podléváme. Jako příloha jsou nejlepší vařené (nové) brambory sypané petrželkou.

Tilápie po italsku

1 balení mozzarelly, 8 filé tilapie, 100 gramů sušených rajčat v oleji, 1 stroužek česneku, 2 lžičky Cottage s anebo bez bylinek, 3 lžíce hříbků, 1 citrón, 3 černé olivy, 1 cibule, 8 plátků slaniny, může být i pečené, 250 ml bílého suchého vína

Předehřejte si troubu na cca 200 stupňů. Smíchejte do jedné směsi vše kromě ryb, cibule, a citrónové šťávy. Filety osolte a opepřete a zasypte touto směsí. Na vrch dejte šunku a zakápněte olivovým olejem, citrónovou šťávou a jemně nakrájenou cibulí. To vše zabalte do alobalu a vložte do zapékací misky. Velmi dobrou přílohou je ciabatta.

Jednoduchá tilápie

Brambory ve slupce, sůl, česnek, koření na brambory, alobal, 4 filety tilapie, koření na ryby, česnek, jedno rajče zbavené slupky, máslo, citron, 4 plátky šunky

Brambory omyjte a podle velikosti rozkrojte na půlky anebo čtvrtky. Dejte na plech, osolte, přidejte sušený česnek, koření na americké brambory anebo papriku, případně mletý kmín a zakápněte olejem. Vezměte filé tilapie, opláchněte ji ve studené vodě, osušte papírovými ručníky a položte na alobal.
Jednotlivé kousky ryby osolte, přidejte rybí koření, dva plátky rajčete zbavené slupky, šunku a zakápněte rozpuštěným máslem a šťávou z citrónu.
Takto hotové ryby zabalte do úhledného alobalového balíčku a přiložte na plech k bramborům. Plech vložte do rozehřáté trouby (na 200 stupňů Celsia) a pečte, dokud brambory nebudou měkké.
Tip: Přidat můžete do alobalu bílé víno místo citrónové šťávy. Rybu můžete zasypat bazalkou.

Tilápie na česneku

Citronová šťáva - 4 lžíce polévkové rovné, máslo - 4 lžíce polévkové rovné, česnek - 4 stroužky, sůl - 4 špetky, pepř mletý černý - 4 špetky, filety tilapie - 4 ks, nasekaná zelená petrželka - 1 hrst. 

Do misky dejte rozpuštěné máslo,prolisovaný česnek,citrónovou šťávu,sůl,pepř a petržel.Filety uložte na plech a důkladně je potřete česnekovým máslem.Nechte 30 minut odležet.Pak pečte v troubě vyhřáté na 200°C 10 minut.Ryby otočte a pečte ještě 10 minut.

 

Prodejna čerstvých ryb
Hrotovická 160, 674 01 Třebíč
Tel. 777 760 733, 777 760 734
Email: cerstvaryba@seznam.cz

 
Webové stránky vyrobila reklamní agentura Altrodesign.