Grilovaný pstruh s bylinkami ve slanině

 4 pstruzi (po 300-400g), 12 dlouhých plátku anglické slaniny, citrónová šťáva, hrnek jemně nasekaných čerstvých bylinek ( zelená petržel, pažitka, máta, tymián a majoránka) hrubě drcený pepř a sůl.

Upravené pstruhy omyjeme, osušíme a uvnitř i na povrchu osolíme a posypeme pepřem.Vnitřek ryb naplníme nasekanými bylinkami. Z obou stran každé ryby uděláme do kůže několik šikmých zářezů. Naplněné pstruhy omotáme plátky slaniny, kterou upevníme kovovou jehlou. Připravené ryby rozložíme na rošt rozehřátého grilu a grilujeme mírným žárem 7-9 minut z každé strany.

Horké ryby pokapeme citronovou šťávou a ihned podáváme.

Nadívaný pstruh s pomerančem a mátou

2 velcí pstruzi (po 400-500g), 1 červená cibule, 1 pomeranč, hrst nasekané čerstvé máty, 1/2 lžičky soli, olej

Oloupaný pomeranč a cibuli oloupáme a nakrájíme na tenké plátky. Vykuchané, upravené ryby omyjeme a osušíme. Ryby uvnitř osolíme a naplníme plátky pomeranče a nasekanou mátou. Dva pláty alobalu potřeme olejem, na každý položíme naplněnou rybu a poklademe plátky cibule.

Dobře zabalíme a položíme na rošt středně rozpáleného grilu. Vhodné je používat grilovací lopatku na ryby Weber. Grilujeme na přikrytém grilu 20-25 minut, v polovině úpravy obrátíme. Balíčky s rybami otevřeme, odstraníme pomeranč s mátou a dochutíme solí. Ihned podáváme.

Kapr s kari kořením v alobalu

4 porce kapra bez kůže, 4 plátky másla, rozpuštěné máslo na potření, jemný kečup dle potřeby, 1 lžičku worcesterské omáčky, 2 lžíce oleje, citronovou šťávu dle chuti a mletý černý pepř, kari koření, sůl.

Omyté a osušené kousky kapra opepříme, psypeme kari kořením, osolíme, pokapeme olejem a citronovou šťávou, dáme do misky a přikryjeme. Necháme v ledničce asi hodinu odležet.Pláty alobalu potřeme rozpuštěným máslem, na každý plát alobalu položíme porci kapra. Maso pokapeme worcesterskou omáčkou a kečupem a přikládáme plátky másla.Kapra pečlivě zabalíme a bylíčky položíme na rozehřátý gril, pečeme 10-15 minut do měkka, občas obrátíme. Rybu ihned podáváme.

Makrela s kořeněným máslem

4 středně velké makrely (vykuchané), 1/2 melé cibule, stroužek česneku, 150g mmásla, citronová šťáva, lžičku jemně nasekaného kopru, 2 lžičky mleté papriky, 1/2 lžičky drceného sušeného oregana, lžička mletého pepře a sůl.

Upravené makrely omyjeme, osušíme a uvnitř i na povrchu osolíme. Z obou stran každé ryby nařízneme a několika šikmými zářezy kůži. Oloupanou cibuli velmi jemně nasekáme, česnek prolisujeme. V hrnku smícháme rozpuštěné máslo, cibuli, česnek, kopr, mletý pepř, oregano a mletou papriku. Makrely grilujeme za častého otáčení podle velikosti 12-20 minut do měkka. Během úpravy často potíráme ryby připravenou směsí. Hotové ryby pokapeme citronovou šťávou, ihned podáváme.

Losos s grilovaným chřestem a cibulí

6 plátků lososa s kůží (po 150-200g), svazek čerstvého chřestu (zhruba 500g), velkou červenou cibuli, 1/2 hrnku hotové omáčky barbecue (kupované), 3 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce sojové omáčky, mletý černý pepř, sůl, olej na potření.

Plátky lososa omyjeme a osušíme. Maso posypeme mletou paprikou. Maso potřeme grilovací omáčkou a necháme v pokojové teplotě 15 minut odležet.Chřest očistíme a odkrojíme konce, oloupanou cibuli nakrájíme na plátky silné 0,5 cm. Chřest i cibuli potřeme olejem, opepříme a osolíme. Plátky lososa položíme kůží dolů na rošt středně rozpáleného grilu, okolo položíme plátky cibule a chřest. Grilujeme na přikrytém grilu 5 minut. Chřest a cibuli obrátíme a grilujme dalších 5-6 minut, až je maso propečené. Porce ryby položíme na talíře, poklademe kolečky cibule a obložíme chřestem.

Rybí filety s grilovanými papričkami a rajčaty

4 ks rybích filetu ( mořský okoun nebo ďas) každý tak 1/4 kg, lžička nasekaného rozmarýnu, 2 lžíce nasekaného tymiánu, olivový olej,čerstvě mletý nebo drcený černý pepř, 4 velká zralá rajčata, nasekaná petrželová nať, 1 x velká červená cibule a 1 červená paprika

Ryby před grilováním nejdříve marinujeme - do mělké mísy vložime rybí filety, smícháme polévkovou lžíci tymiánu se 3 lžícemi olivového oleje, namletým pepřem a solí. Polijeme filety tak aby se marináda dostala všude, a dáme na 30 minut odležet v chladu. Mezitím nakrájejte cibuli na silné plátky, papriku rozkrojte a zabavte jadérek, a také pokrájejte na větší kousky. Nakrájejte 2 rajčata, přidejte olivový olej, sůl a pepř a celé promíchejte. Zelenu položte na gril, a ca 8 minut grilujte, jednou otáčejte. Dochuťte petrželkou a zbývajícím tymiánem, ještě přidejte 2-4 lžíce olivového oleje a promíchejte.
Vyndejte rybu z chladničky, a grilujete je podle síly filetů 5-10 minut , pak otočte a grilujte až do měkka, Jakmile je hotová, sundejte ji z grilu , a servírujte na připravenou grilovanou zeleninu.

Grilovaný mořský ďas s krevetami

0,5kg plátku z mořského ďasa. 10-12 tygřích krevet, čerstvá bazalka, 1 dl bílého vína, limeta, 2 lžíce olivového oleje, 2 utřené stroužky česneku, mletý bíly pepř, sůl

Bazalku na jemno pokrájíme, vložíme do mělké misky, zalijeme bílým vínem, přidáme jemně rozetřený česnek a olivový olej. Do marinády vložíme očištěné krevety, přidáme rybí filety z mořského ďasa a  necháme asi 30 minut odležet v chladničce. Krevety napíchneme na grilovací jehlya společně s filety grilujeme zprudka mezi 2-4 minutami z každé strany, jedenkrát obracíme. K obracení nepoužíváme vidličku, na to je ryba příliš křehká, lépe je použít nerezové grilovací nářadí nebo grilovací lopatku. Podáváme s měkkým bílým pečivem, můžeme dozdobit zbylou bazalkou

Grilovaný filet z lososa s dýňovým pyré

4 filety z lososa o váze 150g, 1 dýně, sůl, bílý pepř, 1 citron, špetka mletého kmínu, špetka muškátového oříšku, grapefruit, třtinový cukr, olivový olej

Jednotlivé filety lososa osolíme a opepříme z obou stran. Také přidáme najemno nastrouhanou kůru z citrónu, vložíme do misky, kde zakápneme citronovou šťávou a olivovým olejem. Maso pak necháme 3 hodiny uležet v chladu. Mezitím si rozpálíme gril. Dýni rozpůlíme, vyjmeme jadérka a obě půlky zabalíme do silného alobalu. V alobalu pak dáme péct na gril asi na 1,5 hodiny. Pak z grilu sundáme a dýni vydlabeme pomocí lžíce do mísy tak, aby zbyla jen slupka. Tyčovým mixérem dýni rozmělníme na pyré. Pyré vložíme na pánev, kterou dáme na gril. Ve stejnou chvíli na gril dáme také plátky lososa, které grilujeme z každé strany 3 minuty. Na pánvi mezitím dochutíme pyré solí, pepřem, šťávou z grapefruitu, třtinovým cukrem a špetkou mletého kmínu a muškátového oříšku.

Losos s vůní bazalky a horčično-citronovou omáčkou

800g lososa (nejlépe filety), sůl, bílý pepř, 3 lžíce olivového oleje, 12 lístků bazalky

Na omáčku: 1 citron, 3 lžíce hořčice, 1 cibule, 75g másla, 2 lžíce cukru, sůl, pepř, 1 lžíce hladké mouky, 250 mol zeleninového vývaru, 50ml smetany na vaření

Nejprve si lososa nakrájíme na 4 stejně velké plátky o váze 200g. Rybu osolíme a opepříme ze všech stran. Lístky bazalky si najemno nasekáme a vložíme do hmoždíře. V hmoždíři lístky rozmačkáme, přilijeme olivový olej a důkladně promícháme. Lososa vložíme do misky, zalijeme bazalkovým olejem a necháme v chladu marinovat 2 hodiny. Chvíli před koncem marinování si na gril dáme pánev, na které rozehřejeme polovinu množství másla a orestujeme na něm najemno nakrájenou cibulku. Pak přidáme cukr a necháme rozpustit, než začne hnědnout. Pak přidáme druhou polovinu másla, zasypeme moukou, necháme chvilku orestovat a zalijeme vývarem. Rozšleháme a necháme vařit 15 minut. Mezitím dochutíme citronovou šťávou a nastrouhanou kůrou, hořčicí, pepřem a solí. Nakonec zjemníme smetanou. Na rozpálený gril si dáme filety z lososa a grilujeme 3 minuty z každé strany. Při servírování ještě lososa potřeme zbytkem oleje z bazalkou a necháme na hostech, kolik omáčky si dají.

Pražma s citronem pečená v

2 citrony, pokrájené na tenké plátky
3 stroužky česneku, přepůlené
400 g mladé pražmy královské nebo jiné podobné ryby, vykuchané a očištěné
mořská sůl a drcený barevný pepř
½ svazku purpurové bazalky
2 lžíce panenského olivového oleje
70 ml bílého vína

Předehřejte gril Ustřihněte si dva pruhy pečicího papíru, každý o délce asi 40 cm. Položte jeden papír na plech a doprostřed dejte polovinu citronových plátků a polovinu česneku. Navrch umístěte osolenou a opepřenou rybu, zbylý citron a česnek jí vložte do břišní dutiny. Bazalku poklaďte na rybu a upevněte ji kuchyňským provázkem. Pokapejte olivovým olejem a vínem, překryjte druhým listem pečicího papíru a zakruťte okraje postupně tak, aby se balíček uzavřel. Vložte na gril a pečte asi 30–35 minut. Ogrilovanou rybu přeložte na servírovací mísu a efektně otevřete přímo na stole – zvedne se oblak nádherné vůně.

Kořeněný losos v balíčku

100 g kuskusu (nejlépe ochuceného)
200 ml zeleninového vývaru
1 lžíce olivového oleje
hrst sekaných bylinek (tymián, petrželka, rozmarýn, estragon)
4 jarní cibulky, najemno nakrájené
4 sušená rajčata, nasekaná
2 filátka z lososa, každé asi 140 g
sůl a pepř na dochucení

Kuskus v misce promíchejte s horkým vývarem a olejem. Přetáhněte fólií a nechte deset minut stát, pak kuskus načechrejte vidličkou. Přimíchejte větší část bylinek i ostatní ingredience kromě lososa, osolte a opepřete.
Troubu předehřejte na 200/180 °C. Na dva kusy pečicího papíru rozdělte kuskus. Navrch posaďte lososa, posypte zbylými bylinkami, dochuťte. Vytvořte balíčky, zatočte okraje; můžete si pomo­ci kovovými svorkami. Balíčky posaďte na plech a pečte asi čtvrt hodiny, až bude ryba pevná na dotek. Jezte z papíru.

Ryba v balíčku

2 vykuchané ryby (pstruzi, bělice), každá asi 350 g
25 g másla
2 lžíce sekaného kopru
1 citron (vydrhnutý nebo bio), pokrájený na tenká kolečka
sůl a pepř

Troubu zahřejte na 220 °C. Z pečicího papíru vystřihněte dvě kola o průměru 40 cm. Každé přeložte napůl. Ryby po straně nařízněte několika zářezy až k páteři a dejte stranou.
Máslo rozehřejte na pánvičce, vsypte kopr, osolte a opepřete. Ryby vložte do přeložených papírů, okolo rozložte citron a vše zakápněte koprovým máslem. Balíčky uzavřete.
 

Prodejna čerstvých ryb
Hrotovická 160, 674 01 Třebíč
Tel. 777 760 733, 777 760 734
Email: cerstvaryba@seznam.cz

 
Webové stránky vyrobila reklamní agentura Altrodesign.