Platýs recept
Smažený platýs
1 kg filet z platýse, 300 g hladké mouky, 0,2 l piva, sůl, 4 dobře ušlehané bílky, tuk na smažení, 0,2 l majonézy, 100 g zelených natí (petrželka, pažitka, potočnice, špenát, atd.) nadrobno usekaných.
Dobře smícháme mouku a pivo a osolíme. Vmícháme sníh z bílků a necháme 6 hodin stát. do těstíčka namáčíme rybí řízky a smažíme na prudším ohni (nejlépe v košíku ve větším množství tuku). Osušíme na ubrousku a podáváme s majonézou, do níž jsme vmíchali natě.
Platýs v zelené omáčce
1 kg platýse, 1 usekaný pórek, 3 usekané stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce nasekané petrželové natě, 200 g předvařeného hrachu, sůl, pepř
Pórek a česnek necháme zhnědnout na rozehřátém oleji a pak vmícháme mouku. Asi po minutě nalijeme 0,4 l horké vody a vaříme, za častého míchání, až omáčka zhoustne. Přidáme všechny ostatní přísady kromě ryby a mírným varem táhneme 15 minut. Rybu dáme do pekáče nebo pečící mísy, přelijeme omáčkou a dusíme doměkka. Podáváme s bramborovou kaší.