Chobotnice recept

Chobotnice na víně

500 g chobotnice, 1/2 šálku olivového oleje, 2 cibule, 1 dl červeného vína, 3 rajčata, 40 g rozinek, 2 stroužky česneku, kousek celé skořice, špetka muškátového oříšku nebo květu, petrželka, oregano, pepř, sůl. 

Chobotnici uvaříme takřka doměkka v osolené vodě a nakrájíme na přiměřené kousky. Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme chobotnici. Po promíchání a prohřátí přilijeme červené víno, přidáme spařená oloupaná rajčata bez jader (možno nahradit protlakem), rozinky, utřený česnek, skořici, muškát a nasekanou zelenou petrželku. Osolíme, opepříme a na mírném plameni dusíme, aby se všechny pochutiny dokonale chuťově provázaly a maso dovařilo. Podle potřeby doléváme vařící vodou. Podáváme s pečivem nebo rýží se zeleninovým salátem.

Chobotnice na cibuli

500 g chobotnice, 40 g oleje, 2 cibule, 3 stroužky česneku, oregano, pepř, sůl. 

Na pánvi rozpálíme olej, orestujeme cibuli pokrájenou na kolečka, přidáme předvařenou a na menší kousky pokrájenou chobotnici spolu s plátky česneku. Osolíme, opepříme a přidáme špetku organa. Vše pomalu dodusíme v přikrytém kastrolu, až je chobotnice měkká. Porce masa dáme doprostřed talíře a dokola ozdobíme nakrájenými rajčaty a petrželkou, vhodné je také dodatečné zakapání citronem.

Recepty z chobotnice

150g vařené chobotnice 800/1200, 100g kuskusu, 5-8ks cherry rajčátek, cibule, česnek, čerstvá bazalka, olivový olej, sůl. 

Na olivovém oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek nakrájený na plátky. Přidáme uvařenou nakrájenou chobotnici, nakrájená rajčata a na závěr čerstvou bazalku. Ke směsi přidáme předem uvařený kuskus a můžeme podávat.

Vaření chobotnice:
Existuje spoustu rad a doporučení jak nejlépe uvařit chobotnici, aby nebyla tvrdá. Poskytneme Vám náš ověřený postup: Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu. Pomocí kuchyňských kleští namočíme na několik vteřin chobotnici do horké vody. Vyjmeme a necháme trochu schladnout. Za asi 1 min. chobotnici opět ponoříme na 4-5 vteřin. (Toto ponořování chobotnice do vařící vody postupně denaturuje protein, který dalším vařením ztvrdne). Postup opakujeme nejméně 3x a poté vaříme přibližně hodinu a půl. Chobotnice po uvaření bude krásně měkoučká. Můžeme jí použít do salátu, těstovin, rizota atd.

 

Prodejna čerstvých ryb
Hrotovická 160, 674 01 Třebíč
Tel. 777 760 733, 777 760 734
Email: cerstvaryba@seznam.cz

 
Webové stránky vyrobila reklamní agentura Altrodesign.