Okoun recept
Okoun nilský v těstíčku z parmazánu
30 g parmazánu, 1 - 2 lžic kefíru, 1 lžíce ovesných vloček, 1 vejce, 1 ks filetu z okouna nilského.
Filet z okouna podle potřeby očistíme a nakrájíme na porce. Necháme ho vytaženého z lednice, aby měl pokojovou teplotu. nDo misky rozklepneme vejce. Vmícháme nastrouhaný parmazán, kefír a ovesné vločky. Těstíčko osolíme, opepříme a podle chuti přidáme třeba i citronovou šťávu. Rozehřejeme si teflonovou pánev. Filé z okouna osolíme. Každou porci postupně namočíme do těstíčka a položíme na rozehřátou pánev. Osmahneme z jedné strany, obrátíme, na pánev nalijeme asi 5 cl vody, přiklopíme poklicí a okouna necháme v těstíčku dovařit. Okouna nilského v těstíčku z parmazánu podáváme s brambory. Výborný je doplněný špenátem.
Okoun nilský po italsku
1 balení mozzarelly, 8 porcí filety, 100 gramů sušených rajčat v oleji, 1 stroužek česneku, 2 lžičky Cottage s anebo bez bylinek, 3 lžíce hříbků, 1 citrón, 3 černé olivy, 1 cibule, 8 plátků slaniny, může být i pečené, 250 ml bílého suchého vína.
Předehřejte si troubu na cca 200 stupňů. Smíchejte do jedné směsi vše kromě ryb, cibule, a citrónové šťávy. Filety osolte a opepřete a zasypte touto směsí. Na vrch dejte šunku a zakápněte olivovým olejem, citrónovou šťávou a jemně nakrájenou cibulí. To vše zabalte do alobalu a vložte do zapékací misky. Velmi dobrou přílohou je ciabatta.
Citrónový okoun nilský s parmezánem
4 filety, 3 lžíce čerstvé citrónové šťávy, 3 lžíce rozpuštěného másla, 1 stroužek jemně nasekaného česneku, 1 lžička sušené petrželky, pepř, parmezán na posypání.
Troubu předehřejte na plný výkon. Do zapékací misky nalijte trochu oleje, s níž vytvoříte na dně tenký film. Opláchněte filety pod studenou vodou a osušte papírovými ručníky. Dejte rybu do misky, pokapejte citrónovou šťávou, máslem, a posypte česnekem, petrželkou a pepřem. Dejte do trouby péct cca 30 minut, dokud se vám maso po píchnutí vidličkou nezačne rozpadat. Hotovou ještě horkou tilapii posypte parmezánem.